De ce să-ți evaluezi copilul?

Cea mai mare dorință a unui părinte este să aibă un copil sănătos, care să crească și să se dezvolte fără probleme. Astfel că cei mai mulți părinți se preocupă de starea fizică a copilului și apelează la specialiști (pediatri, oftalmologi, stomatologi etc.) care evaluează copilul de-a lungul timpului și stabilesc eventualele intervenții necesare.

Câți dintre acești părinți evaluează însă bunăstarea mentală și emoțională a copilului?

Cu toate că este cel puțin la fel de importantă precum dezvoltarea fizică (și, de altfel, în strânsă legătură cu aceasta) și cu toate că implicațiile tulburărilor clinice au consecințe asupra întregii familii dar și asupra societății, evaluarea psihologică încă reprezintă un subiect tabu în România.

dreamstime_xxl_28571091

Prin urmare, în ciuda faptului că incidența tulburărilor de comportament la copii crește în mod galopant, în țara noastră dar și în întreaga lume, cei mai mulți părinți nu contactează niciodată un psiholog specialist.

Care sunt beneficiile evaluării psihologice profesioniste?

Evaluarea prin intermediul instrumentelor standardizate (chestionare de evaluare cum sunt și cele de pe platforma Parenting România) are aplicații foarte variate, la fel de variate precum tipurile de chestionare dezvoltate de-a lungul timpului de specialiști (teste de dezvoltare, teste de adaptare, de personalitate etc.).

Există însă două beneficii majore ale evaluării psihologice:

  1. Poți afla informații prețioase referitoare la eventuale aspecte care pot indica probleme de comportament, întârzieri în dezvoltare sau alte tulburări ale copilului – semne care trebuie să te direcționeze imediat către un psiholog clinician.
  2. Poți cunoaște nivelul său de bunăstare afectivă și îi poți înțelege comportamentele, precum și felul în care le poți gestiona pentru o educație personalizată.

Evaluările personalizate sunt așadar un mare aliat al părinților care vor să își educe copilul în armonie cu nevoile sale unice. Astfel, în funcție de chestionarul de evaluare ales, poți afla:

  • în ce măsură copilul tău are toate deprinderile necesare vârstei sale
  • care este nivelul său actual de bunăstare afectivă
  • care sunt tiparele sale de comportament
  • care este cauza anumitor reacții ale sale
  • la ce fel de stimuli și de motivații reacționează atunci când trebuie să studieze
  • ce stil de învățare are și cum îl poți ajuta să performeze la școală
  • dacă în cazul său există indicii care pot ridica suspiciunea unor tulburări de comportament
  • dacă în cazul său există indicii care pot ridica suspiciunea unor întârzieri în dezvoltare
icon-test_03
icon-test_05
icon-test_07
icon-test_09
icon-test_11

Pe baza acestor informații, părinții își pot adapta interacțiunea și strategiile educaționale potrivit particularităților copilului și pot dezvolta o relație mai armonioasă cu acesta. Alege aici tipul de chestionar de evaluare potrivit copilului tău.

Un aspect important de reținut este faptul că rezultatele acestor evaluări (primite sub forma unui raport) nu au valoare de diagnostic. Ele pot constitui baza unui diagnostic numai în cazul în care sunt prezentate unui psiholog clinician care le coroborează cu metode suplimentare de diagnosticare. De aceea e important să parcurgi cu precauție informațiile din rapoartele de evaluare și să te adresezi unui cabinet autorizat pentru orice suspiciune privind tulburări de comportament și dezvoltare.

De ce Parenting România?

Chestionarele noastre de evaluare sunt instrumente științifice gold standards. Validate internațional și recunoscute pentru eficiența lor, acestea au fost traduse, adaptate și etalonate de specialiștii TestCentral.

Ele nu trebuie confundate sau comparate sub nici un aspect cu testele nestandardizate disponibile gratuit pe Internet sau în reviste. Acestea nu sunt validate științific și prin urmare nu pot oferi informații de încredere.

Chestionarele oferite de Parenting România sunt dezvoltate de experți recunoscuți la nivel mondial și se folosesc în întreaga lume pentru evaluarea copiilor. De asemenea, fiecare dintre acestea a fost etalonat pentru populația României și are un grad maxim de relevanță în evaluarea copiilor din țara noastră.

Din toate aceste motive, utilizarea lor implică un cost, exact ca și în cazul unei investigații medicale. Află aici mai multe despre TestCentral, dezvoltatorul și administratorul platformei.

Pentru a avea o imagine cât mai relevantă asupra copilului evaluat, recomandăm achiziționarea unui pachet de evaluare complet, care implică completarea câte unui chestionar individual de către părinte, educator și copilul însuși (dacă acesta are peste 9 ani).